söndag 17 maj 2009

Planer för min musik med hjälp av datorn

Ja, ibland går man liksom runt i spenderbyxorna och de pengar man "inte har" vill man spendera så fort som möjligt. Det händer ju inte alltför ofta att man har spenderbyxor på sig, men desto roligare känns det när det väl händer.

Jag funderar nu rätt starkt på att investera i lite nya prylar till min kära dator och det jag tänker mig i första hand är typ en sån här..

(M-Audio Axiom 61)

och sedan nånting sånt här..

(Zoom H2 Handy Recorder)

och kanske tillsammans med.. Well... ungefär det här..

(Propellerhead Reason 4)

.. då borde man väl för sjutton kunna hitta på en hel del skoj?!
(Förresten. Klicka på bilderna om du vill se dem lite större.)


Nå. Vad är tanken med den där Zoom H2'an då? Det har ju sagts och skrivits en hel del om att man inte kan spela in ljud (exempelvis sång & skrik) i Reason? Men se det har jag tagit reda på lite mer om.. och det går visst. Det är bara så att man inte spelar in i själva programmet utan ljudfilerna måste läsas in i någon av de samplers som finns i Reason. Mitt främsta användningsområde med Zoomen kommer dock förmodligen att bli att sampla ljud snarare än att lägga på sång. Fast den funkar nog rätt bra för båda sakerna.. Plus att den är en diktafon där man kan nynna eller prata in lite idéer så fort de dyker upp, om man har mackapären med sig alltså. Plus att det är en USB-mikrofon som man kopplar direkt till datorn som vilken annan (simpel) mikrofon som helst, och så kan man t ex Skype-snacka genom den.. Jag har förresten lyssnat på lite ljudfiler som är inspelade med en H2'a på nätet och det är inget direkt dåligt ljud det handlar om. Kolla (och lyssna) på t ex det här videoklippet:


(Länk till klippet på Youtube här)
Själva videoklippet gör antagligen inte ljudet riktigt rättvisa, så om du är intresserad av hur det verkligen låter (om informationen stämmer) så kan du lyssna på ljudklippet överst på http://www.zoomh2.net/john-tempesta istället.

Och när jag ändå håller på så kan jag väl ta upp det här med att Reason bara skulle vara ett verktyg för Eurotechnofreaks.. Kolla på videon på den här sidan (@ www.propellerheads.se) så får du lite perspektiv på saker och ting.


Alla ovanstående "gadgets and gears" bedömer jag vara en rätt optimal budgetlösning för en stackars fattig skit som har gått och grunnat på det här med elektronisk och lite.. "industriell".. musikproduktion i datornrätt länge.

/ sEt#

2 kommentarer:

  1. Mycket intressant. Kanske kan man prova på Reason. Är programet en dyr investering?

    SvaraRadera
  2. Jodå. Det är inget billigt program direkt. 4 795 svenska spänn kostar det i fullversion från www.luthman.se

    Om man vill prova det lite grann först kan ladda ner en demoversion direkt från tillverkarens hemsida.

    Länk: http://www.propellerheads.se/products/reason/index.cfm?fuseaction=get_article&article=download

    SvaraRadera