måndag 11 januari 2010

Hemma efter Stöten och Trysil..

.. är jag! (Dessvärre kan man säga för det var så jäkla kul.)

Vi åkte förra söndagen (3 jan) och kom hem igår (söndagen den 10 januari). Början av veckan avverkades i Stöten i Sälenfjällen där skidåkningen var helt okej.. i de backar som var öppna vill säga. Två av dem som jag skulle vilja åka (Älvan och Näcken) var stängda p g a snöbrist (?). Fram på eftermiddagarna blev dessvärre även den svarta delen av World Cup-backen näst intill omöjlig att åka, för min del vill säga. Sen fanns det lite lösa stenar att se upp för i pisterna.. Men på det stora hela så var jag rätt nöjd med att kunna åka lite utför över huvud taget.

Ett klart minus för Stötens del var att transportliften hem (Solliften) inte gick som man ska kunna ha förväntat sig. När det är kvällsåkning ska transportliften även vara igång. Och den ska definitivt inte stanna utan förvarning när det är folk kvar i liften! >:( ... Antingen upplyser man klart och tydligt om vad som gäller eller så ser man till att liften funkar som den ska, åtminstone enligt undertecknad! Lights or no lights? Fixa sådana i så fall! (Om inte annat så är det de rätt små detaljerna som irriterar och förstör en annars väldigt bra "semester".)

Läs mitt "öppna brev" riktat till ledningen eller de ansvariga för skötseln av skidanläggningen i Stöten genom att klicka på bilden här till vänster.Lördagen blev däremot en riktig höjdare!!! Heldag i Trysil och även om det var en smula kallt i dalen (Turistsenter) och frampå eftermiddagen så var åkningen minst sagt som förväntat. Pisterna var precis lagom långa, precis lagom många och precis i så varierande svårighetsgrad som man kan förvänta sig. Åkning i alla väderstreck (nästan i alla fall). Och så var det så pass välpistat och så pass lite folk att pistningen höll måttet hela dagen och så att det nästan gjorde ont! .. Jag åkte med ett stort flin smetat över ansiktet i princip hela da'n! :D

Vill du se några bilder från veckan som gick så finns det ett gäng publicerade på Freeridesajten..
@ http://www.freeride.se/member/photoalbum.php?id=53419
(Bilderna ligger tyvärr sorterade efter sist först. Om du klickar på dem så ges däremot en liten beskrivning till varje bild).
sEt#

Edit:
Nu har mina recensioner av både Stöten och Trysil publicerats på den eminenta sajten www.freeride.se och du kan läsa dem en bit ner på sidorna, under Läsarnas recensioner om... Än så länge ligger de överst bland recensionerna i och med att de är de senast tillförda.
Jag har även "passat på" att recensera skidorna som jag åkte på, på den här sidan.
/edit

5 kommentarer:

 1. Härligt och jag har tittat på bilderna från Trysil.
  Hur ser planerna ut om att åka till Fiss nästa år?

  Hälsn MillHills

  SvaraRadera
 2. Goddagens.

  Jo. Själva planerna på att resa till Alperna ligger fast. De är, så att säga, spikade! Men sen exakt vart det bär hän vete gudarna. Fiss (Serfaus/Ladis) är nog inte fel på något sätt, men jag väljer nog att kontrollera och utreda på www.freeride.se/skidorter/osterrike/ t ex innan jag kommer med mer eller mindre välgrundade förslag. ;)

  Till och med Zell am See skulle nog kunna duga åt mig annars! :)

  SvaraRadera
 3. Det blir säkert kul att få prova längre backar ån vad Tryssil kan erbjuda.

  Hörde på radion att dom har stängt skidorterna i Skottland. 5 meter höga snövallar var det. Att det fanns skidorter i fåralandet hade jag ingen anning om.
  Hälan MillHills

  SvaraRadera
 4. Jomen. Trysil i alla ära men en aaaning längre backar, högre berg och mer variation ser man ju fram emot. Sen skulle det självklart vara rätt kul att prova på (och eventuellt börja bemästra) lite riktig utanför-pisten-åkning också.

  Vad det gäller Skottland så vet jag bara att det finns berg där. Deras bergskedja är för övrigt densamma som den vi dras med här hemma i Sverige (och i Norge) och jag har för mig att den heter eller kallas Scanderna.. Och där det finns berg och (kan finnas) snö finns det nog även en och annan skidanläggning, för utförsåkning alltså.

  Kolla t ex på http://www.youtube.com/watch?v=-OGLiqrc-G4

  Men jag ska i ärlighetens namn erkänna att jag inte precis har/hade någon järnkoll på att det gick att åka utför i just Skottland. :)

  mvh sEt#

  SvaraRadera
 5. Angående Skottland så hittade jag även pistkartor på
  http://ski.visitscotland.com/maps/

  mvh sEt#

  SvaraRadera