fredag 2 december 2011

Svensk absint - Absinthe Valkyria!

Nu finns, för första gången i historien, en genuin absint som tillverkas i Sverige. Äntligen kanske man får säga? Visserligen har man kunnat både köpa och dricka absint här i landet tidigare, men... vi har aldrig kunnat köpa svensk genuin absint. Inte förrän nu!

Igår, den 1 december, släpptes Absinthe Valkyria till försäljning via Systembolaget* och det är faktiskt en historisk dag på åtminstone två sätt. Det är alltså nu som äkta och genuin absint för första gången produceras i Sverige** men det är också första gången som Systembolaget saluför en spritdryck på hela 68 vol% som lagervara åtminstone i ett antal butiker. Absint ska dock inte drickas rent och förtäras som någon sorts snaps utan den ska spädas med framför allt isvatten. Alternativt kan absint användas som ingrediens i olika drinkar.

Första gången jag hörde talas om Absinthe Valkyria så befarade jag för ett ögonblick att det handlade om någon sorts Absolut Absint, bara ett sorts kryddat starkt brännvin eller vodka och oftast både fullproppad med artificiella färgämnen, andra kemiprodukter och sötad i förväg. Det visade sig dock snabbt att mina farhågor var obefogade. Denna svenska Absinthe Valkyria är äkta vara. Det handlar om en genuin absint tillverkad som sig bör. Tillverkare är det lilla Sankta Annas Bränneri AB utanför Lindesberg, några mil norr om Örebro, och de verkar ha bra koll på hur en absint ska produceras. (Läs mer om tillverkningsprocessen för äkta absint här, under "Distilled absinthe".)

Jag ser med stor förväntan fram emot att provsmaka Absinthe Valkyria om några dagar och mina förhoppningar är stora. Kanske kan genuin absint med tiden få det erkännande som drycken är förtjänt av.

Sankta Annas Bränneri AB på Facebook.
Länk till Systembolagets beställningssida för Valkyria.
Systembolagets informationssida om Absint - den gröna fen.

*) Lanseringen sker i mindre skala vilket innebär att det ändå kommer att vara en beställningsvara, åtminstone till att börja med. Valkyria räknas dessutom som en lokal/regional produkt vilket innebär att den bara finns på hyllorna i en handfull butiker. Vad som är en smula värre är att den än så länge dessutom bara går att beställa till Systembolagets butiker i länen Örebro, Västmanland, Uppsala, Stockholm och Södermanland.

**) Enligt uppgift ska det tidigare (eventuellt) ha producerats en fuskabsint under namnet Strindberg Absinthe 35 av ett företag i Malmö. Men denna ska, sådan tur är får man nog säga, inte ha nått ut på marknaden över huvud taget.
(Denna information fann jag på Sveriges förmodligen främste absintkännare Markus Hartsmars nya version av absinthe.se men eftersom den nya webbplatsen inte är lanserad ännu väntar jag nog ett tag med den riktiga länkningen.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar