fredag 17 februari 2012

Fin utmärkelse till Absinthe Valkyria

Den svensktillverkade absinten Valkyria tilldelades nyligen en silvermedalj i The Absinthe Masters i Storbritannien.

Ägarna till bränneriet i Stråssa norr om Örebro skriver i ett pressmeddelande att det är tidningen The Spirits Business i England som årligen arrangerar bedömningstävlingen The Absinthe Masters och att domarna är "veteraner i branschen och absinthekännare med mångårig vana". Vidare uppger de att de "jublar högt" över utmärkelsen, vilket man självklart kan förstå. Efter att ha funnits på marknaden i endast drygt två månader har de redan vunnit en fin silvermedalj i en internationell tävling.

"Vi är ju nybörjare på det här," säger Göran Bäuerle från Sankta Annas Bränneri, "men har redan en av världens tio mest välsmakande absinther."


Undertecknad är benägen att hålla med. Valkyria tillhör toppskiktet av de absinter som jag hittills har provat, och därför vill jag verkligen gratulera upphovsmännen, tillverkarna och absintheur'erna Göran Bäuerle och Henrik Larsson på Sankta Annas Bränneri.


Resultatet av The Absinthe Masters 2012 kan läsa online på sid 30 - 34 på:
http://content.yudu.com/Library/A1vfpm/TheSpiritsBusinessJa/resources/index.htm?referrerUrlEdit (2012-02-18):
The Absinthe Masters verkar inte vara en helt okontroversiell tillställning, åtminstone inte vad det gäller tidigare år. Men nu till Absinthe Masters 2012 verkar det dock som om man har tagit tag i en del smärre förtretligheter och upplägget på det hela. Detta diskuteras bland annat i en tråd på absintforumet The Wormwood Society (på engelska) där jag skrivit från och med inlägg nr 106 på fjärde sidan. Och diskussionen där är nog inte slut än skulle jag tro.

Kontroversen handlar i korta ordalag om vad det egentligen är för sorts absinter som tävlar mot varandra? Fusk kontra äkta vara? Vad jag har kunnat utröna så är det dock faktiskt äkta absinter som fått utmärkelser i klassen Verte Distilled där Absinthe Valkyria finns med. (Se inlägg nr 109 i tråden på WS.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar