onsdag 26 september 2012

Reglering om namnet absint på gång (?)

Nu verkar det som att en reglering inom EU som handlar om vad spritdrycken absint ska vara och inte ska vara för att få kallas absint (absinthe på franska och engelska) kan vara på gång. En sådan reglering har varit under behandling en tid nu, framför allt i Schweiz, och den har varit efterfrågad av åtminstone en del absintvänner. Detta innebär nu dessvärre en del smolk i bägaren, så att säga.

Problemen är i huvudsak två:
För det första kämpar så klart producenter av diverse så kallade fulabsinter (brukar kallas crapsinthes på engelska) för att deras egna produkter ska kunna passera som absint även i framtiden. Kännare och absintälskare generellt vill dock att det blir de traditionella metoderna, som tillämpades under absintens storhetstid under slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet, som ska vara den rådande normen. Fulabsinter generellt har egentligen föga med absint att göra och handlar snarare mest bara om kryddad eller smaksatt sprit, typ kryddad snaps. (Läs mer om skillnaderna här på min personliga hemsida.)

För det andra så har alltså Schweiz (eller rättare sagt schweiziska absintproducenter) varit pådrivande för denna utveckling mot en lagstadgad definition. Nu verkar det dock som att det har gått en del hybris i schweizarnas ansträngningar. På något vis har regional protektionism blandats med i leken. Det handlar då om att en del tillverkare i Val-de-Travers-regionen verkar vilja få igenom att endast absint som är tillverkad där ska få kallas absint. Denna regionala begränsning verkar dock endast gälla om drycken ska få säljas i Schweiz, än så länge i alla fall. Reglernas tillämpning är oklara och inget är mig veterligen helt klart ännu.


Val-de-Travers anses förvisso vara spritdrycken absints födelseplats. Under hela förbudstiden i Schweiz från 1910 fram till 2005 brändes dessutom absint i lönndom i åtminstone just den regionen, och helt enligt konstens alla regler. Men att endast absint därifrån ska få heta absint är ju ungefär lika dumt som att choklad endast ska få heta choklad om den är tillverkad i Centralamerika, för vad jag känner till så var det väl mayaindianerna eller kanske aztekerna som först kan sägas ha förädlat bönorna och gjort choklad?

Det finns endast en benämning som jag själv kan gå med på att den namnskyddas i förhållande till regionen Val-de-Travers och det är absint som kallas La Bleue. Denna benämning representerar nämligen den absint (oftast blanche eller ofärgad) som brändes i lönndom under förbudstiden. Men i övrigt så kan man definitivt hävda att den huvudsakliga absintproduktionen stod att finna i Frankrike, åtminstone sedan den senare hälften av 1800-talet. Efter det att förbuden kom i Schweiz och Frankrike i början av 1900-talet flyttades den främsta (europeiska) produktionen till Spanien. Men även i USA har det tillverkats absint, både då och nu. Så att hävda att genuin absint måste vara producerad i Val-de-Travers i Schweiz är i mitt tycke enbart dumt!


Källor:

Blogginlägg i ämnet:

Diskussionstrådar på absintforum:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar