torsdag 17 april 2014

Ny svensk absint

Jodå! Snart lanseras ytterligare en svensk (äkta) absint, eller rättare sagt två absinter. Det är företaget Svensk Absint AB som i början av maj månad lanserar Grön Opal och Vit Opal.


Hittills har det bara funnits en tillverkare av äkta absint i Sverige, Sankta Annas Bränneri AB med flaggskeppet Valkyria Absinthe, men nu kommer alltså ytterligare en och det ska bli mycket spännande att snart kunna jämföra produkterna.

Enligt uppgift från Svensk Absint ska Opal vara tillverkad helt enligt alla de regler som stipulerar en äkta absint. Man använder dock malört som växer vilt i Sverige, vilket kommer att ge en viss skillnad mot de vanligaste franska (och schweiziska) absinterna, men det är i vilket fall som helst den riktiga sorten, Artemisia absinthium, som används. Dessutom ingår självklart anis och florentinsk fänkål vilka också måste ingå för att en absint ska vara äkta. En skillnad mot t ex Valkyria är däremot att de inte använder någon stjärnanis i Opalerna. Stjärnanis ses ibland som en liten genväg till att få absint att utveckla en bra louche (ogenomskinlighet) när man tillsätter kallt vatten, men enligt uppgift ska Opal ge en mycket bra louche i alla fall.

I Grön Opal används dessutom bland annat (?) romersk malört, isop och citronmeliss för att ge den karakteristiska gröna färgen. Vilka ytterligare örter/kryddor som kanske ingår har jag inga uppgifter om men detta kan mycket väl vara en ren affärshemlighet.

Precis som då det gäller Valkyria kommer Opalerna bara att finnas i Systembolagets beställningssortiment, utom i Örebro där de kommer att finnas på hyllorna eftersom företaget finns strax utanför just Örebro.

Länkar:
Svensk Absints officiella hemsida
Svensk Absints facebooksida


Edit (2014-05-02):
För den som vill veta mer om absint kan jag varmt rekommendera en genomläsning av Svensk Absints frågor & svar-sida. Där finner ni en hel del som är värt att veta och dessutom på svenska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar