tisdag 12 augusti 2014

Reglering om namnet absint - del 5

Idag kom det via Facebook en glad nyhet om att det regionalprotektionistiska namnskyddet av absint (egentligen absinthe) som vissa lokala intressen i Schweiz velat genomföra nu har förlorat i två schweiziska domstolsinstanser av tre. Även om domslutet kan överklagas åtminstone en gång till, till Schweiz motsvarighet till Högsta domstolen, så verkar det alltså som att det hela nu åtminstone rör sig i rätt riktning.

Notera att jag absolut inte har något emot namnskydd av absinthe i sig, men ett sådant skydd måste i så fall grunda sig på tillverkningssätt och ingredienser och inte på var absinten råkar produceras.

Denna nyhet fick jag först vetskap om på Absinthe Originals facebookgrupp (du måste dessvärre vara inloggad där) och uppgiften ska komma ifrån Nicole Matter på familjeföretaget Matter-Luginbühl AG som tillverkar bland annat Duplais-serien, men bolaget råkar helt enkelt ligga i fel region i Schweiz. Om det här IGP-förslaget hade gått igenom, eller om det går igenom, så skulle deras absinter inte ha få kallas absinthe längre, trots att det är precis vad de är.

Mer att läsa om domslutet som förhoppningsvis kan betyda slutet för denna ganska infekterade IGP-strid finns på The Local - Switzerland's News in English.

Jag har skrivit om detta tidigare här på bloggen.
Klicka på etiketten absint(he) och gå bakåt för att hitta de tidigare inläggen.

*) IGP står för Indication géographiques protegées.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar