tisdag 2 september 2014

Reglering om namnet absint - del 6

Nu verkar det som att den regionalprotektionistiska namnstriden äntligen är över!

Det är en franskspråkig nyhetssida (rtn.ch) som meddelar att beslutet i den schweiziska motsvarigheten till Sveriges hovrätt om att absint (absinthe) inte kan få en skyddad ursprungsbeteckning för just Val-de-Travers inte kommer att överklagas. Utsikterna att få ett sådant namnskydd för absint generellt bedöms vara alldeles för små.

Association interprofessionnelle de l'absinthe (AIA) som har drivit den här frågan kommer nu istället att inrikta sig på att namnskydda Absinthe Val-de-Travers och Fée verte Val-de-Travers på samma sätt, men eftersom detta alltså bara kommer att gälla produkter där området eller regionen specificeras på etiketter och i marknadsföring så innebär det inte något hot mot absint över lag. Skyddet blir alltså, efter del om och men och märkliga beslut från AIA's sida, i så fall ganska likt det som finns för till exempel champagne. I det fallet handlar det (något förenklat) om en skyddad urprungsbeteckning för bubblande vin som produceras i det franska distrikt som heter Champagne. Inte för bubblande vitt vin generellt.

Källa: http://www.rtn.ch/rtn/Actualites/Regionale/20140901-Il-n-y-aura-pas-d-IGP-Absinthe.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar