fredag 24 juli 2009

Fuglesang snart uppe och svävar igen!

Ja, nu är det inte så lång tid kvar tills vår förste (och hittills ende) rymdhjälte Christer Fuglesang ska skjutas iväg upp i rymden, till den internationella rymdstationen ISS, igen. Under senare delen av augusti månad är det meningen att det ska bära iväg och även denna gång är det rymdfärjan Discovery som blir själva transportmedlet.

x-ter03.jpgDen här resan bär uppdragsnamnet STS-128 vilket innebär att det är den 128:e uppskjutningen av en rymdfärja. Förra (och första) gången som X-ter var med hette resan STS-116.
(länkarna leder till NASAs sidor)

Förhoppningsvis blir uppdraget den här gången minst lika lyckat som det förra. Då följde jag Christers bravader till stora delar via NASA TV (länk nedan). Deras webbTV erbjöd bra mycket mer info och visningar än svensk vanlig TV någonsin kunde förse oss med. Dessvärre verkar dock NASA TV inte funka så värst bra i webbläsaren Firefox (förmodligen för att sidan är "Brought to you by: Yahoo!" - Yahoo!?? .. Denna styggelse i webbvärlden! Även deras Geocitiessidor krånglar om man är konsekvent och vill hålla sig till webbläsaren nr. 1 - Firefox!) och då återstår antingen att köra det hela i gamla förhatliga Internet Explorer ;) eller att ladda ner och installera Firefoxtillägget IE Tab.. Jag personligen blir tvungen att växla till IE-motor i Firefox med hjälp av IE Tab innan jag går till NASA TV annars kraschar hela webbläsaren.. Så är det för mig alltså. Möjligen dock inte för dig!?

Så om du vill klicka på länken till NASA TV här och om använder Firefox så rekommenderar jag att du installerar tillägget IE Tab (länk ovan), högerklickar på länken (till NASA TV) och väljer Öppna länk i en IE-flik. Då kraschar FF inte i alla fall. (Och kom nu inte och påstå att det hela beror på Firefox. Det är nördarna på Yahoo! som inte vet hur man ska skriva koden till hemsidor på ett korrekt sätt! Eller så är de betalda av Microsoft.)

För den som är mycket intresserad av Christer Fuglesang, vår man i rymden, så vill jag passa på att länka till en sommarintervju med honom i åtta delar på rymdkanalen.se. Det är en intervju inspelad nu i juli* i Stockholms skärgård och Christer berättar om en hel del av hans delaktighet i rymdverksamheten och om STS-128 i synnerhet.
/ mvh sEt#

Edit:

*) Fel av mig. *skäms* .. Intervjun är inspelad några dagar före midsommar vilket Christer Fuglesang själv nämner i den åttonde videon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar