fredag 1 juni 2012

Så tillverkas äkta absint

I ett av mina tidigare blogginläggs kommentarer (här) uppstod för en liten tid sedan en mindre kontrovers angående tillverkning av äkta absint. Angående detta hittade jag igår, mer eller mindre av en slump, en rätt bra sida som beskriver tillverkningen av genuin absint (Absinthe Sauvage 1804) från tillverkaren Emile Pernot i Frankrike. Artikeln finns på Absinthes.com's blogg (eller The Mag som de själva kallar den).

Där beskrivs tillverkningen som i huvudsak består av tre steg:
1) Macerering (eller kryddning) med malört, fänkål och anis (the holy trinity of absinthe) i starksprit, 2) destillation av maceratet och slutligen 3) färgning med klorofyllet i gröna örter.

I det senare färgningssteget brukar drycken dessutom smaksättas lite extra och själva färgningen, som oftast är grön (verte på franska), görs bara om absinten ska vara färgad i slutändan. Det viktigaste att tänka på är att en genuin och äkta absint ska tillverkas precis enligt denna metod och att man aldrig tillsätter extra sötma (vare sig socker eller sötningsmedel), andra kemikalier eller konstgjorda färgämnen.

Länk till artikeln här:
www.absinthes.com/themag/news-absinthe/the-sauvage-1804-distillation-emile-pernot-345


För den som kanske hellre vill se en film där tillverkningsprocessen beskrivs rekommenderar jag den här videon på YouTube.

Där beskriver Lance Winters och Dave Smith från St. George Spirits i Kalifornien hur de tillverkar sin Absinthe Verte. Det enda som skiljer lite grann är att de använder stjärnanis i macereringen istället för vanlig anis, vilket trots allt måste räknas som ett litet avsteg från hur absint ska eller bör produceras. (Läs mer på min egen absintsida.) Det är annars vanligt förekommande att olika producenter tillsätter stjärnanis under det avslutande steget med färgningen.

Både artikeln och YouTubevideon är (dessvärre) på engelska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar