lördag 23 juni 2012

Varning för lurendrejeri

Mångar har redan drabbats och fler kommer säkert att drabbas framöver. Kanske tillhör du redan själv en av oss som fått telefonsamtal från någon som pratar engelska med en oftast kraftigt indisk- eller pakistansk-klingande brytning. Lurendrejeri och bedrägeri är i högsta grad sannolikt vad det hela handlar om!

Personen ifråga uppger att han eller hon arbetar för en IT-supportfirma som har hand om Windows operativsystem på något sätt, och att de har upptäckt att just din dator innehåller fel, brister eller till och med rena datorvirus. För att de ska hjälpa till med att fixa dessa problem, som du säkerligen inte har, vill de få dig att logga in på en supportsajt med en sexsiffrig kod som de ger dig, eller så ber de dig att ladda ner och köra ett program som heter Ammy Admin. Programmet är i sig ett helt vanligt fjärrstyrningsprogram och helt legitimt, men bedragarna vill få dig att med dess hjälp lämna över din dator helt i deras händer. Om man dessutom läser lite till höger på Ammy Admins hemsida så ser man en ganska tydlig varning i röd text om att programmet används i bedrägligt syfte, men det är så klart något som uppringaren snabbt vill få dig att klicka vidare ifrån utan att uppmärksamma.Den röda varningstexten leder vidare till mer information, och länken till den sidan är:
http://www.ammyy.com/en/admin_mu.html


Vidare information finns i den här videon på YouTube, och den intressantaste biten tycker jag är ifrån ca 6:44


Direktlänk till 6:44 i videon ovan


Mitt generella råd är att aldrig göra som de vill. Vid allra minsta osäkerhet bör du helt enkelt bara lägga på luren i örat på dem!

Ytterligare ett råd. Kommer du någonsin så långt att lurendrejarna leder dig hit,

till en sida som heter www.logmein123.com så ska du aldrig, aldrig, ALDRIG logga in där, inte under några som helst omständigheter. Om du gör det så har de fått full kontroll över din dator och kan i princip göra vad de vill med den!

(Logmein123.com är förvisso även det en helt legitim sida men den utnyttjas av lurendrejarna för att ta kontroll över din dator.)

Mer info på svenska finns här på sweclockers.com och även här på microsoft.com.


2 kommentarer:

 1. Det finns inte ord för vad jag skulle vilja göra med dessa irriterande människor :(

  ... eller ja det finns det ju. För att dra en lång historia kort så involverar det medeltid, några stenar, ett hjul och en lagom tjock käpp :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah. Något i stil med:
   "What now? Let me tell you what now. I'ma call a coupla hard, pipe-hittin' niggers, who'll go to work on the homes here with a pair of pliers and a blow torch. You hear me talkin', hillbilly boy? I ain't through with you by a damn sight. I'ma get medieval on your ass."
   .. eller hur fraserna nu egentligen löd i Pulp Fiction?

   Go medieval på Urban Dictionary.


   Neh... Man kanske får försöka intala sig att de som faktiskt ringer upp är typ hjärtlöst utnyttjade teleförsäljnings- eller telemarketinghjon som är anställda (?) av något suspekt vitryskt eller Putinryskt brottssyndikat, medan de själva i princip bara har att välja mellan svält, att sälja sina organ eller denna typ av bedrägeriarbete? Fast detta är om man försöker se så välvilligt som man över huvud taget kan på saken.

   Radera