onsdag 26 augusti 2009

Uppdatering (3) om Fuglesang 2

Ej heller på onsdagens morgon blir det någon uppskjutning vad jag har förstått. Denna gången upptäckte man en trasig (eller krånglande) bränsleventil någon gång vid midnatt mellan tisdag och onsdag.

Håll koll här om du vill få mer info om när NASA planerar nästa uppskjutningsförsök.
/ sEt#
Uppdat. (09-08-26 ca 14:00):
Ja. Christer Fuglesangs expressbuss till rymden står där den står, och enligt NASA's egen sida för rymdfärjan så kommer den att stå där till fredag morgon minst (svensk tid). Nästa försök till uppskjutning planerat till fredag morgon kl 06:22 svensk tid.

Denna tid kan dock mycket väl komma att skrotas den också på grund av den bränsleventil som krånglade natten till idag (onsdag). Om det bara är ett fel med avläsningen och kontrollamporna så kan starten komma att ske redan på fredag. Om det däremot är ett fysiskt fel på själva ventilen så kan det dröja mycket längre än så eftersom detta är något som de inte lagar i ett nafs.

mer info: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/discovery-tankas-pa-nytt-1.938316


Uppdat. (09-08-27 ca 11:30):
Tydligen är det inget fysiskt/mekaniskt fel på ventilen. Nasa har testat dess funktion och det verkar "bara" vara ett avläsningsfel. Så ur den aspekten lär man nog försöka komma till skott i morgon bitti (fredag morgon). Men.. En del andra tester ska också utvärderas och det kommer att ske nu i eftermiddag/kväll.

Så ikväll (säg mellan 8 och 10?) kommer vi nog att få reda på beslutet från utvärderingen; om det är Go eller No Go för Lift-off på fredag morgon kl 06:22 som gäller.


Uppdat. (09-08-27 ca 15:20):
Nästa klockslag att hålla i minnet blir 20:15 ikväll (torsdag, svensk tid). Då ger man Go eller No Go för tankning (igen). Och blir det tankning så innebär det ju att rymdfärjan enligt planeringen ska lyfta 06:22 i morgon, fredag... Whoopie!
/ sEt#

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar