fredag 4 september 2009

Fuglesangs fjärde rymdpromenad

Natten till idag (fredag) genomförde Christer Fuglesang sin fjärde rymdpromenad sammanlagt (han gjorde ju tre förra gången under STS-116) och sin första under det nuvarande uppdraget, STS-128. Det hela började dock en aning problematiskt.

Själva rymdpromenaden var planerad att inledas kl 23:19, men starten för den kom att fördröjas i ungefär 50 minuter. Det berodde på att särskilt "Danny" Olivas (Fuglesangs kollega) fick problem med sitt headset (mikrofon och hörlurar). De blev tvungna att ta av honom hjälmen för att rätta till hakremmen till headsetet och på grund av det andades han vanlig luft i ungefär tre minuter. Detta orsakar i sin tur att en del av förberedelserna med att rensa blodet från kväve för att astronauterna inte ska drabbas av dykarsjuka under rymdpromenden måste göras om. Därav fördröjningen.

När de så väl kom igång med rymdpromenaden gick det hela däremot som en dans! Fuglesang och Olivas arbetade in den förlorade tiden och fick mot slutet utföra en del extrauppgifter som egentligen inte var inplanerade. Detta är i sig förmodligen ett mycket gott betyg!?

Det i förväg planerade arbetet gick främst ut på att flytta och installera en ny ammoniaktank på ISS. Den tank som var full skulle flyttas från rymdfärjan Discovery och det mesta av själva "flyttarbetet" utfördes av just vår egen Christer Fuglesang. Fastspänd längst ute på stationens robotarm (den så kallade Canadaarmen) fick han hålla i tanken, med händerna alltså, under själva förflyttningen.. På bilderna här nedan ses dock flyttningen av den nästan tomma ammoniaktanken från ISS till rymdfärjan Discoverys lastutrymme. Principen för båda flyttarna var dock densamma.


Det lite spektakulära i det hela är att just den nya och fulla ammoniaktanken "väger" mer än 800 kg, på jorden alltså. I rymden (där Fuglis befinner sig) är den så klart tyngdlös, men massan/vikten är ändå över 800 kg och det är något som lätt kan ställa till en del oreda för den som hanterar det hela manuellt, med händerna så att säga.. Fuglesang och de andra astronauterna som hjälpte till på olika sätt utförde dock hela den där förflyttningen, och installationen, utan några som helst problem och mot slutet av rymdpromenaden kunde man konstatera att den nya ammoniaktanken fungerade precis som förväntat.
/ sEt#
PS: Ammoniaktanken ingår som en del i ett kylsystem som ska kyla ner känsliga instrument och apparater på ISS. DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar