söndag 9 september 2007

Uppgradera datorn = Kunskapsuppdatering

Jag har under de senaste två veckorna gått i uppgraderingstankar. Min gamla kära dator håller inte riktigt måttet längre. :(
Well, den är ju bra på det den gör, men börjar man pressa den lite så säckar den ihop.. Så därför blev det dags att fundera på vad man kunde göra åt saken?

En sak stod för mig som glasklar redan från början. Det skulle behövas ett helt nytt moderkort, eftersom det jag kör med (just nu) bara kan ta max 512 MB i RAM.. vilket inte räcker på långa vägar! Men det var där som problemen, eller rättare sagt vedermödorna, började infinna sig:

Intel eller AMD? Vad är bäst? Vilket är det som gäller om man vill få en hyfsat snabb räserburk men utan att dammsuga plånboken och bankkontot totalt? .. Och när man väl förstått att det nog är Intels tvåkärneprocessorer som gäller (just för tillfället i alla fall), så blev det till att försöka sätta sig in i allt annat. Detta begränsas turligt nog av att det bara är en viss sorts socket (plats för processorn) som det handlar om, och därifrån kan man börja försöka utröna vilken sorts minnen, till exempel, som är "de senaste" och bästa?

En gång i tiden kunde man det här hyfsat bra, men de kunskaperna tunnades ut betydligt när SDRAM byttes ut mot DDR-RAM.. Och nu ska det till på köpet vara DDR2.. Kanske med stöd för DDR3 också?? ... Vill man förenkla en aning för sig själv så räcker det med att känna till att det "bör" vara DDR2, men för en som gärna vill veta vad som gäller innan man bara slänger ihop en ny dator så blev det till att försöka sätta sig in i de nya minneshastigheterna också och hur de funkar ihop med moderkort och processor. Där befinner jag mig just nu! ... Och sen förstår man (?) att det ska stå CL5 också, men varför?? Ja, herre... Här krävs det en del efterforskningar minsts sagt! Särskilt eftersom jag även fått veta att man kan överklocka dessa processorerna ganska avsevärt.. från ca 2 GHz till upp emot 3.

Det som krävs (för min del) för att få till en hyfsad burk är moderkort, internminne, processor och så grafikkort. Men när det gäller grafikkort så skulle jag väl förmodligen klara mig rätt bra med det jag har, ett GeForce 4 Ti 4200, men då lär jag inte kunna spela något nytt över huvud icke! Och det vill man ju, även om man inte precis är någon spelgalning, men i vart fall vill man kunna spela de senaste "underverken" när andan faller på.. ... Men.. Om man skulle försöka sätta sig in i allt som har med nyare grafikkort att göra så skulle man förmodligen bli antingen gråhårig eller fil kand.. Här får man nog gå på rekommendationer och renommé!

Ja, som ni märker, gott folk, så finns det en del kunskapsluckor att täppa till, minst sagt.. Och då är det bara för väl att det finns sajter och forum som:
64bits.se || sweclockers.com || tomshardware.se etc.

Och som väl är finns det på dessa sajter en hel del forummedlemmar som är villiga att dela med sig av sina kunskaper, och av att ge vissa råd och tips! .. Tack till dem alla!


En liten uppdatering (juni 2008):
Jag byggde alltså en helt ny dator från grunden och använder nu följande system* (hårdvara):
 • Moderkort - Gigabyte GA-P35C-DS3R
 • Processor - Intel Core2Duo E4400 @ 2,0 GHz
 • Internminne - 2 GB Corsair XMS2 TwinX DDR2 PC5400 CL4
 • Grafikkort - Asus EAX1950 Pro 256 GDDR3
 • Hårddisk - Samsung HD321KJ (320 GB)
 • Ljudkort - M-Audio Audiophile 2496
 • DVD-brännare - NEC ND-3540A
 • Chassi - Lian Li PC-7 Plus (black)
 • Nätaggregat - Huntkey 500 W
 • Kortläsare - Deltaco 35L1
 • & en gammal diskettstation

*) Systemet motsvarar det som syns på bilden överst i det här inlägget!

7 kommentarer:

 1. Jag följer ditt fortsatta bygge kanske provar på någon gång..

  SvaraRadera
 2. Jo.. Gör det! Det är rätt kul ändå..

  PS: Jag uppdaterade bilden så att den ska stämma lite bättre med "verkligheten".. ;)

  SvaraRadera
 3. "Ironi-Varning"
  Varför köpte du inte en compaq, då hade du sluppit alla fel och fått en fantastisk uppgraderingsbar monstermaskin.

  SvaraRadera
 4. @ Mattias:

  Compaq??? Va' f-n.. Finns de fortfarande kvar? Det är ju nästan så att man saknar de där gamla uppgraderingsvänliga (?) burkarna som ingen vanlig dödlig kunde begripa sig på.. Jo, att alla delar man ville uppgradera var cirka dubbelt så dyra till hälften av prestandan!

  Men jag har letat och letat.. Lite "utmaning" vill man ju ha ändå!

  SvaraRadera
 5. Poem av Fenhorn

  -Skyldiga är vi all ett stort tack
  till dom fantastiska på compaq
  -För utan dom vi aldrig fått veta
  Vad som ska räknas som hårdvarubeta

  SvaraRadera
 6. Olà
  Nu när din garanti har löpt ut så startar dom små mysko och äckliga 1-0 att arbeta sig in i minnet på din dator. Kanske var din gamla dator mer värd än att ha blivit skrot och förorena vår planet med din nya dator.

  SvaraRadera
 7. Tja.. Garanti och garanti!? Vem behöver sånt? ... Och vem har sagt att min gamla dator blivit till skrot?

  Det finns alltid någon (och det fanns det) som har behov av en Celeron 1,3 med 80 GB disk och 512 MB SDRAM, fast jag inte tyckte mig kunna använda den till något mer än att surfa och skriva brev på. Till och med min allra första dator (PII på 266 MHz) tjänar numera ett visst syfte - konstnärligt och emotionellt.. ;)

  men visst.. Små "äckliga" (nåväl) ettor och nollor har allt letat sig in på min nya och fräscha burk. Än så länge inga ettor och nollor dock som åsamkat någon större irritation, tack och lov.

  SvaraRadera