onsdag 10 juli 2013

Hur man spelar Civilization 5

I mitt förra inlägg skrev jag lite om det spel som jag införskaffade senast, Civilization 5 med expansionen Gods & Kings. I det här inlägget vill jag bara tipsa om en rätt bra video som förklarar grunderna i hur man spelar Civ (5).

Videon behandlar dock bara Civilization 5, själva grundspelet som även brukar kallas Vanilla (vanilj) eller "vanilla version" på engelska. Den visar alltså några av alla de tillägg, extraval och utökningar som finns med i expansionen (Gods & Kings). Den visar inte heller några av utökningarna i den andra expansionen, Brave New World, som släpps nu i dagarna (närmare bestämt den 12 juli 2013).

Men... Någonstans ska man ju börja.
Så om du aldrig har spelat Civ, eller om du kanske inte ens har spelat något turordningsbaserat strategispel över huvud taget, men ändå är intresserad av att få veta lite mer om hur man spelar så är den här videon nog definitivt något för dig. Det som beskrivs är dock endast vad man kan kalla grunderna, men en hel del nyttiga tips finns ändå med. Användaren Blame Rob beskriver med denna YouTube-video en del saker som jag själv inte har tänkt särskilt mycket på men som jag kanske borde använda mer.


Direktlänk till videon på YouTube.


Mera:
En sak som "Blame Rob" glömmer att visa och som jag tycker tillhör det mest grundläggande är visningen av själva spelplanen. Han förklarar förvisso Yield Icons (utbytes- eller avkastningsikonerna) rätt bra i videon. Men det finns mer än så. Genom att klicka på ikonen som ser ut som ett dokument nere till höger, brevid minikartan (bild 1 nedan), så kan man välja vad man vill visa. Ibland vill man t ex kunna lokalisera olika resurser som hästar, järn, vete, silver etc och då kan det vara bra att aktivera ikonerna för alla resurser. Ibland kan det dock bli lite väl plottrigt på spelplanen (som i bild 4), men man kan aktivera och stänga av visningen för olika detaljer för olika behov. Själv brukar jag använda hexagonerna (Hex Grid) när det är krig eller strid på gång och resursikonerna när jag t ex ska lokalisera en bra plats att grunda en ny stad på.

Bild 1
Bild 2
Bild 3
Bild 4

Jag säga att "Blame Rob" bara visar en liten liten del av spelet i sin video, det allra mest grundläggande, och dessutom på den allra enklaste svårighetsgraden. Men ju längre historien pågår desto mer intrikat och "svårare" blir det också att försöka hålla reda på t ex sin egen strategi, motståndarnas olika situationer och ambitioner, de diplomatiska återverkningarna av olika val man gör och en hel del annat.

Slutligen kan man självklart vinna spelet på fler sätt än att bara ta kål på sina motståndare. Man kan välja att vinna genom vetenskap, genom diplomati och genom att få ett kulturellt övertag. Det senare, kulturell seger, har jag inte lyckats själv med än så länge (kanske för att jag hittills inte har brytt mig om det), men jag har spelat och vunnit tidigare genom att skicka en rymdraket till Alpha Centauri (vetenskaplig seger) och genom att tillskansa mig stadsstaternas röster i FN (diplomatisk seger)... förutom att helt enkelt bara kriga bort motståndarna alltså (vilket alltså är en militär seger).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar