fredag 19 september 2014

Recension av Vit Opal

Fredag eftermiddag och min beställning av Vit Opal kom precis lagom till helgen. Och jag kan knappast påstå att jag blev besviken.

Efter att ha provat ett fåtal ofärgade absinter tidigare (Kübler, Blanchette, La Maison Fontaine Blanche och Blanche Neige) kan jag nog helt klart säga att jag inte hade särskilt högt ställda förväntningar inför Vit Opal. Personligen föredrar jag nog verte, alltså gröna, framför blanche, ofärgade, men Blanche Neige fick mig för snart ett år sedan att börja omvärdera detta en smula. Visst tycker jag att de gröna ofta har större smakrikedom så att säga. Men Blanche Neige tidigare och nu definitivt Vit Opal har fått mig att börja förstå även de ofärgade absinternas kvaliteter.

Vit Opal
Jag är inte särskilt bra på att beskriva, eller kanske ens uppfatta, olika smaker och nyanser så därvidlag vill jag hänvisa till absinthe.se's utmärkta recension (se länk nedan). Personligen kan jag bara säga att det helt klart är skillnad mellan Grön och Vit Opal, men på intet sätt är Vit sämre än Grön. Jag skulle beskriva den gröna som örtigare medan den vita är fräschare med en mintliknande smak (pepparmint kanske?). Det är dock absolut inte alls som att dricka Minttu. Inte på något vis i världen! Minttu upplever jag som "kemisk" tuggummismak. Vit Opal däremot är uppenbart naturell. Dessutom finns det många fler smaker och nyanser i Vit Opal. (Att över huvud taget jämföra med Minttu är nog ett misstag.)

Båda absinterna från Glanshammar utanför Örebro är i absolut toppklass! Det finns bara enstaka märken på den globala marknaden som är bättre skulle jag vilja påstå.


Edit:

Absinthe.se's recension av Vit Opal där den erhållit 87 poäng av 100 (eller 4,5 stjärnor av 5).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar