fredag 8 september 2017

Wegeners - with a vengeance

Det var ett tag sedan jag skrev om just Wegeners sjukdom (GPA). Dels på grund av att jag inte har haft något direkt att förmedla och dels för att jag, när jag väl hade något (det senaste halvåret i alla fall), så var jag för matt och deprimerad för att skriva något. Men nu känns det verkligen som att det är dags igen.

Jag har nämligen drabbats av ett skov, alltså att sjukdomen blossat upp igen. Symtomen började märkas av i januari (2017) och var förrädiska på så vis att jag från början trodde att det helt enkelt bara var en liten släng av influensa eller en ganska vanlig förkylning. Jag drabbades av rätt intensiv hosta. Men någon feber eller andra symtom fick jag inte förrän i slutet av februari. Då blev jag illamående från och till och började kräkas (även på tom mage) ca två gånger per vecka... Och så har jag mått sedan dess - alltså i ca ett halvår - utan att söka vård.... (!?) Och dessutom har jag slarvat en hel del med medicineringen, kanske mest på grund av illamåendet och kräkningarna.

Förutom illamåendet så har jag succesivt under våren och sommaren blivit svagare och svagare, rasat ca 25 kilo i vikt (vilket inte bara är negativt så klart), blivit yr och känt svimningstendenser från och till i alla fall.

Man undrar hur det är fatt med en, eller rättare sagt med psyket, när man mer eller mindre bara liksom ger upp, blir deprimerad och börjar isolera sig? Men det är ett personlighetsdrag som jag har.. och som jag verkligen måste jobba med framöver, hela tiden, aktivt och utan att skuldbelägga mig själv.


Nu har jag dock, den senaste veckan, fått den vård jag så väl behövt (och behöver) och känner mig helt klart mycket piggare. Jag är definitivt inte bra, men jag märker i alla fall en tydlig förbättring, på bara en vecka alltså. Så kontentan av detta lite kortfattade inlägg är att man, när det gäller just vaskulitsjukdomar som typ Wegeners, inte helt automatisk ska tro att diverse symtom "bara" är några vanliga åkommor. Wegeners kan ge upphov till alla möjliga krämpor och går det inte över på några dagar i alla fall så måste man söka sig till den vårdapparat som man tillhör så att säga.. och inte gå och dra på det hela.. som jag.. har gjort.. den här gången i alla fall.

Bättring och skärpning, Seth, anbefalles alltså.. å det starkaste.  :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar