måndag 12 oktober 2015

Webbutveckling på allvar?

Tja. Jag har gjort några (kanske mindre) tappra försök tidigare. Dock utan att lyckas. Jag stötte helt enkelt på problem som jag inte kunde lösa och gav därför upp helt enkelt.

Vad handlade det då om egentligen? Jo, jag försökte få till något konstruktivt i det gissningsvis populäraste webbprogrammeringsspråket PHP och databasen MySQL. Jag stötte dock som sagt på en del problem. Vissa kunde jag förvisso lösa men andra visade sig i princip oöverstigliga. Och det hela berodde nog, åtminstone utifrån mitt eget sätt att se på saken, på att jag inte riktigt förstod vad det är jag gjorde. Jag utgick nämligen nästan helt och hållet ifrån en tutorial på nätet som beskrev ungefär vad jag skulle göra, och även om jag förstod en hel del så fanns det saker som var rena grekiskan så att säga.

Vad är en array till exempel? Hur ska man handskas med olika datatyper? Hur konstruerar man egentligen så effektiva villkorssatser och algoritmer som möjligt? Och hur förhindrar man (effektivt) att "kreti och pleti" ute på det stygga Internätet kan få in sin egen (skadliga) kod på en sajt som man driver eller administrerar?

Ja, som synes så finns det faktiskt en del att verkligen försöka reda ut och få (mer) kunskap om. Så därför antar jag att det bästa sättet är att helt enkelt försöka lära sig språket (PHP) från grunden och samtidigt även försöka lära sig åtminstone en del om databasen (MySQL). Dessa två är ganska intimt förknippade med varandra. Om du själv funderar på att börja med PHP så rekommenderar jag varmt paketet XAMPP som är ganska plattformsoberoende och finns för både Windows, MacOS och Linux. XAMPP och liknande paket (som t ex WAMP för enbart Windows) innehåller det man behöver för att köra PHP-koden lokalt, alltså utan att behöva ladda upp filer till en webbserver på Internet.

Detta är min "utvecklingsmiljö" för tillfället.

Så. Vad förväntar jag mig då med att försöka lära mig åtminstone lite mer om just PHP?
Tja, det är en bra fråga. Framför allt bara för själva kunskapens skull. Det skulle liksom vara en liten fjäder i hatten att verkligen kunna något lite mer än att, i princip, bara vara "rätt duktig på datorer". Nu får man bara se hur långt man kommer (den här gången). Än så länge känns det i alla fall som att jag begriper det hela, och det är ju i alla fall en bra förutsättning för att vilja fortsätta. Sedan har jag läst en del om programmering i allmänhet och utifrån det ska det tydligen vara "lättare" att lära sig mer vanlig programmering om man behärskar PHP hyfsat, och om man känner sig lite hugad för något språk som exempelvis C++ (framför allt), Java, Visual Basic.NET, Python eller C#. Det är sådana programmerings-språk som används för att bygga riktiga program.

Om inte annat så tränar man ju åtminstone upp sitt logiska tänkande genom att försöka programmera, oavsett vilket språk man övar i.

Ett tips till dig som eventuellt vill veta betydligt mer om PHP-programmering är att kolla lite närmare på kursen PHP with MySQLTutorials For Beginners With Examples som finns på YouTube. /edit


PS: De tio mest populära programmeringsspråken (och deras olika användningsområden) enligt IEEE Spectrum ser ut som följer, och jag ser till min oerhörda förvåning att PHP faktiskt finns med där. ;-)

De 10 populäraste programmeringsspråken enligt IEEE Spectrum.

Jordglob betyder webb/Internet, mobil betyder just mobila enheter (smartphones eller surfplattor), den vanliga skärmen betyder desktopdatorer (typ stationära eller laptops) och det som ser ut som ett trafikljus betyder inbäddat (alltså i bl a apparater och styrsystem).

Förresten: Ifall du möjligen skulle undra.
Själva namnet PHP står för "PHP: Hypertext Preprocessor".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar