onsdag 17 mars 2010

Nästa beställning absint?

Jag sitter här och funderar så smått på vad jag ska köpa för absint nästa gång? Drycken föll mig ju faktiskt i smaken så att säga.. Men så finns det så klart en del olika märken som jag har uppmärksammat och blivit lite mer intresserad av än andra, och i någon ände måste man ju fortsätta. Jag tror dock att jag har fastnat för ett märke som heter Absinthe Duplais Balance, vilket är ett schweiziskt destillat tillverkad helt enligt det gamla "riktiga" förfarandet*, och det är något som ändå är ett krav så här i början av min karriär som blivande absintheur.

Absinthe Duplais Balance (bilden här till höger) får ganska genomgående fina omdömen av olika finsmakare och kännare, t ex här på The Wormwood Society, och för att vara ett märke i mellanprisklassen verkar det vara en mycket prisvärd dricka.. om man köper den på "rätt" sätt (eller "fel" beroende på hur man ser det) alltså.. Jag måste dock erkänna att just det officiella svenska listpriset på denna absint gör detta märke ännu intressantare.

Tittar man på priset som gäller om man köper en flaska officiellt och genom den rätta kanalen (länk till Bolagets sida här) så landar en halvliterflaska på 707 kr.. och det är ju.. öhm.. liiite dyrt kan man tycka, särskilt eftersom man beställer exakt samma sort från t ex Tyskland för endast ca 260 kr. Till och med en literflaska med Duplais Balance kostar knappt 430 :- (SEK) är klart billigare än Bolagets halvliter. Dessutom är märket även på Systembolaget listat som beställningsvara. (När man beställer från Tyskland får man dock räkna med fraktkostnaden som är mellan en knapp hundring till knappt 160 kr) Men denna megagigantiska prisskillnad gör ju valet relativt självklart, och detta trots att jag ändå hyser en viss sympati för det svenska systemet där alkoholhaltiga drycker åtminstone inte ska säljas helt vind för våg.


En annan sak som gör denna Duplais Balance rätt intressant, för min personliga del i alla fall, är dess (och en del av samma producents* övriga sorter) koppling till det som ändå får kalla undergroundkultur. Man tillverkar bland annat en absint som utvecklats i samarbete med chockrockaren Marilyn Manson (Mansinthe), och så har man ett annat märke som tillverkas efter visst samarbete med den schweiziske konstnären H.R. Giger (Brevans HR Giger).

Vem är då denne H.R. Giger kanske du undrar? Och då svarar jag att det han är mest känd för är designen till monstret och den utomjordiska farkosten i den numera klassiska rymdskräckfilmen Alien. Då får du förhoppningsvis åtminstone en hum stilen på H.R. Gigers konst.

Det var egentligen denna absint som jag från början (efter min första beställning och provning alltså) var mest intresserad av, men Duplais Balance vinner nog ändå matchen. Dess koppling till undergroundkultur är ju ännu mer intrikat skulle man kunna säga, plus att den får bättre betyg i de flesta recensionerna på nätet. Kopplingen här är annars att den är producerad som en hyllning till den nu hädangångne musikern John Balance från det engelska alternativbandet Coil, och det är Coils andra hälft, Peter Christopherson, som bidragit med själva konstverket till etiketten.


Nåja. Det blir alltså av allt att döma en sådan här Absinthe Duplais Balance som jag ger mig i kast med härnäst, och förhoppningsvis beställer jag en styck butelj (på 50 cl i alla fall) relativt snart.. :)

sEt#

Edit:
*) Tillverkare för alla nämnda märken i det här blogginlägget är det schweiziska familjeföretaget Matter-Luginbühl AG, som även kallar sig Erlebnisbrennerei.

8 kommentarer:

 1. Men genom att inte handla på systemet så bidrar du ju inte till statskassan och är ju då en smitare, en fuling, rent av en anarkist. Fy och tvi. Tänk om alla gjorde som du, då skulle vi ju vara tvungna att lägga ner systemet och då skulle en helyllegrabb som jag inte kunna köpa min dyrsprit som jag vill göra.

  PS
  Det kan hända att jag var lite ironisk här :)

  SvaraRadera
 2. Jodå. Det är bara till å beställa.. förslagsvis från "Grossdeutschland"... ;)

  SvaraRadera
 3. Inte den bästa jag gjort (angående rytm)

  En man utifrån lilla Skaraborg
  Ej skatt ville lägga för sin varukorg
  Men sen fanns ej pengar i statens skrin
  Då drog de jävlarna hans bidrag in
  T-sprit han sen drack för att dränka sin sorg

  SvaraRadera
 4. Ja du. Det gäller kanske att se upp en smula. Annars kanske det börjar med absint och slutar med .. ja.. T-sprit. Eller med "fulabsint" från Tjeckien!

  ;)

  SvaraRadera
 5. En till

  En man som kom ifrån Götaland
  Kände, hans liv ränn ut som sand
  För att få någon som helst gebit
  Så började han dricka kultursprit
  Istället han for in i ett drömland

  SvaraRadera
 6. Men nu när jag själv har smakat så plötsligt så förstår jag, jag ser ljuset i tunneln. :)

  SvaraRadera
 7. Om det nu inte är den gröna fén du börjar skönja. (fniss)

  SvaraRadera
 8. Va' blidde det då?

  Jo. Det "blidde" idag en beställning av en halvpanna (50 cl) Duplias Balance, den jag skrev inlägget ovan om. Men så adda' jag också en mindre testmängd (20 cl) Jade Nouvelle-Orléans (recensioner @ http://www.feeverte.net/guide/country/france/nouvelle_orleans/).. Ska bli kul att prova dessa när leveransen kommer!

  :) sEt#

  SvaraRadera