fredag 10 februari 2012

Hurra för EU!

Nu tror kanske en del att det har snurrat till fullständigt för mig? Nåväl. Så kan det kanske vara? Och kanske särskilt med tanke på att det jag skriver i det här inlägget knappast är någon nyhet? Men i alla fall...

Det är inte särskilt ofta man har anledning att tycka att EU-byråkratin trots allt gör (eller har gjort) något bra. Ändå har det hänt, åtminstone en gång. Att detta ledde fram till en återlegalisering av absint* i framför allt Schweiz och Frankrike hade de kanske inte riktigt tänkt, men så blev det i alla fall. En olycka eller ett misstag händer ju så lätt. ;)
Så. Hurra för EU & tack byråkrater!


Historien är i korthet som följer:
1988 fattade EU ett beslut om samordning inom unionen av reglerna för olika tillsatser i livsmedel och drycker (European Council Directive No. 88/388/EEC, pdf-dokument här). Ett av de ämnen som reglerades var en beståndsdel i växten malört (artemisia absinthium). Ämnet heter tujon och genom att specificera vilka nivåer som skulle vara godkända (se sidan 10 i direktivet och angående tujon/thuyone sista posten i tabellen) så legaliserade de i praktiken klassisk absint igen. Det var dock ingen som hade någon särskild koll på att just detta var en konsekvens förrän ungefär tio år senare. Då började en del importörer och senare även producenter undersöka det hela, och idag kan vi följaktligen se hur absintens återfödelse så sakteliga börjat ta fart igen!


Källa: The Real Absinthe Blog: 10 things you didn't know about absinthe: Number 9

*) Absint har dock aldrig varit formellt förbjuden i t ex Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar