fredag 18 december 2009

Åååhkning utför!

Äntligen blir det av igen! Vecka 1, mellan söndagen den 3 jan och den 10 jan, är bokad för en veckas oregerlig och näst intill ohanterlig utförsåkning i Stöten i Sälen.

Detta blir första gången i Stöten för min del, och för resten av sällskapet. Vi har tidigare varit i Lindvallen och i Hundfjället (båda platserna i Sälenfjällen). Dessutom har jag den goda erfarenheten av att för länge (läääänge) sedan ha varit i Österrike och Zell am See 1983 eller -84.. Men det var då det och nu är nu! Förhoppningsvis kommer jag dock att återvända till Alperna rätt snart så att de här små jordhögarna och kullarna som kallas berg här hemma kommer i sitt rätta ljus igen.

Men, va fanken! Stöten är så klart bättre än.. ingenting.. och rätt mycket bättre än t ex Yxbacken utanför Norrköping och Billingebacken i Skövde.

Det som kommer att bli särdeles intressant det här året är att åtminstone en skiddag är inplanerad till norska Trysil som ligger endast 32 km ifrån Stöten. Förhoppningsvis kommer Trysil att visa upp sig från sin allra bästa sida. Att välja skiddag där kan dock vara en liten smula vanskligt.. Det gäller ju att inte ta Trysilåkningen för tidigt för då kanske Stöten framstår som lite mindre tilltalande under resten av vistelsen. Men sedan gäller det också att ha åtminstone mer än sista skiddagen inplanerad och tillgänglig beroende på väder, vindar och eventuelllt töväder.

Jäkligt kul ska det i alla fall bli, helt klart! Och nu när jag även känner mig så här fruktansvärt pigg och rask så kommer det väl att bli ännu roligare.. Störtlopp och extrema hopp och jibbing hela veckan lång, kanske.. ;)Några kortare fakta om Sälen/Stöten och Trysil följer här:

Fallhöjd Tandådalen/Hundfjället (i Sälen) - 240 m
Fallhöjd Stöten (i Sälen) - 370 m
Fallhöjd Trysil (i Norge) - 685 m (nästan dubbla alltså!)
uppgifterna från www.freeride.se

Pistkarta Stöten - http://www.freeride.se/img/resort/skimap/large/72.jpg
Pistkarta Trysil - http://www.freeride.se/img/resort/skimap/large/11.jpg

Edit (091220 kl. 20:14) - Mera intressant om Trysil
@ http://www.freeride.se/skidorter/trysil/
.. och en annan väldigt intressant webbtjänst är Trysils SkyCam360
@ http://www.skistar.com/trysil/skycam360/
/edit
Dä' bar' å åk!!
mvh sEt#

4 kommentarer:

 1. He Seth!
  Kul att ni ska ut i skidbackarna. Går ni på tur också?

  SvaraRadera
 2. Njae..
  Det är väl inte riktigt prioriterat för min del i alla fall. Fast naturen upplever man rätt bra ändå, åtminstone när man är lite "ensam" på fjället och står och blickar ut över de öde vidderna.. Så lite av naturupplevelse (i vinterskrud) får man sig till livs!

  mvh Seth

  SvaraRadera
 3. Ett gott slut på detta året och ett nytt trevligt år , för oss alla.
  Om du inte ser dett förrän du kommer hem, fån backarna, får du skriva om hur du och familjen har haft det.

  SvaraRadera
 4. Gott Nytt År och allt sådant tillönskas er på Gotland också!

  Nu är jag fortfarande i (relativt) platta Östergötland, men på söndag bär det iväg till fjälls! :)

  mvh SethP.

  SvaraRadera