torsdag 18 februari 2016

Windows 10

Igår uppgraderade jag, efter en del tidigare tvekan, min dator till Windows 10. Nu är det nämligen inte så himla länge kvar förrän möjligheten att uppgradera gratis löper ut (i sommar).



Jag uppgraderade från Windows 7 och jag måste säga att allt faktiskt flyter på betydligt bättre än jag kunde förvänta mig. I princip har det än så länge bara varit två grejor som det uppstod lite frågetecken kring för min del. Det ena var att AMD's Radeoninställningar ville att jag skulle slå på de olika alternativen för videokvalitet. Men detta hände före det att jag uppdaterade drivrutinspaketet vilket jag förmodligen egentligen borde ha gjort först eftersom versionen jag hade tydligen inte var så bra anpassad för just Windows 10. Det andra "problemet" jag hade var att Realteks program för nätverksdiagnostik inaktiverades för att det inte var kompatibelt, så det avinstallerade jag lite senare helt och hållet.

Annars kan jag faktiskt inte klaga på något, än så länge, vad det gäller Windows 10. Man får så klart vänja sig vid att funktioner och annat inte ligger där de brukar, men det är bara en vanesak. Det enda som finns att irritera sig på är att den personliga integriteten inte är den allra högsta precis. Microsoft vill så klart veta vad man gör och annat sådant, under premissen att de vill ge en så bra upplevelse som möjligt och kunna leverera relevant "innehåll", men vi som är lite paranoida (?) av oss behöver göra en hel del inställningar och så att säga tweaka systemet en del. En mycket bra guide för detta finns på YouTube.


Edit 2016-02-20:
Efter att ha använt operativet några dagar nu så måste jag säga att det som förr kallades språkfältet, numera indataindikatorn, inte var så lätt att bli av med ifrån systemfältet (nere vid klockan). Hur många gånger jag än slog av den i inställningarna så var den tillbaka efter att jag hade startat om datorn. Men till slut, med hjälp av den här guiden, så gick det i alla fall... Och så skulle jag gärna vilja ha en bra funktion för att ta backup på startmenyns tile-panel (högerdelen så att säga) för framtida ominstallationer, eller om något skulle gå sönder så att de inte visas som de ska.


Edit 2016-02-28:
Well, alltså. Lite sneaky funktioner om man inte ser upp.
Jag tänkte prova appen RemindMe for Windows och skulle alltså hämta den via Store. Problemet, om man nu ska kalla det för ett problem, är att Store inte vill tillåta en att hämta och installera nya appar utan att logga in, så... Jag använde då mitt urgamla och sällan använda live.se-konto (alltså ett Microsoftkonto). Men innan jag skulle klicka för att logga in blev jag varse om att Microsoft ville ha lösenordet till mitt lokala konto, alltså mitt vanliga lösenord för att logga in på min användarprofil på datorn... I helvete heller tänkte jag! Men så såg jag, lite finstilt, att man naturligtvis kan välja att använda sitt live.se-konto för att bara logga in på Store... *puh*

Dessutom har jag irriterat mig en del på att (åtminstone) två mappar har ockuperat min annars så fina och prydliga mapp för Bilder. Det handlar om Kamerabilder (Camera Roll) och Sparade bilder (Saved Pictures) som, vad jag har förstått, skapas av appen OneDrive, eller möjligen av appen Kamera. Eftersom jag inte vill ha de två mapparna och inte kommer att använda dem så ville jag naturligtvis få bort dem. Lättare sagt än gjort har det dock visat sig. Om jag helt sonika bara raderar dem så dröjer det inte alls länge förrän de ligger där igen. Så efter att ha sökt efter lite information på Internet har jag, tills vidare åtminstone, valt den banala och mycket enkla lösningen att helt enkelt dölja dem. Eftersom jag normalt har inställningen i Utforskaren att inte visa dolda filer så slipper jag i alla fall se dem, och störa mig på dem. Att välja en mer permanent och riktig lösning har visat sig inte vara så lätt.

lördag 13 februari 2016

Inloggningsfel (User Profile-problem)

Jag har råkat ut för detta en gång själv och fick då lite "hicka" så att säga, minst sagt. Jag trodde först att hela datorn, eller rättare sagt Windows, var kaputt och inte längre kunde användas.

Vad det handlar om är att jag startade datorn som vanligt men istället för att loggas in möttes jag av följande meddelande (som på bilden).


Alltså. Min användarprofil (User Profile) var skadad och jag kunde inte längre logga in. Eftersom jag bara har en användare (jag själv) på min dator så kunde jag inte göra någonting alls längre, och det var därför jag trodde att det var kört.

Men efter lite sökning på nätet hittade jag en lösning som fungerade för mig i alla fall, på answers.microsoft.com (Microsofts användarforum).

Vad det handlar om är att starta om datorn och trycka på F8-tangenten för att starta i Felsäkert läge med kommandotolk (som jag har för mig att det heter på svenska - på engelska är det i alla fall Safe Mode with Command Prompt). I själva kommandotolken skriver man sedan net user administrator password /active:yes för att aktivera Windows inbyggda administratörskonto. Password (lösenord) är valfritt och bör i så fall bytas ut mot ett eget. När man får ett meddelande om att kommandot utfördes korrekt så startar man om datorn genom att skriva shutdown -r (i kommandotolken alltså).

Därefter startade jag datorn och använde återigen F8 för att nu starta datorn i vanligt Felsäkert läge (Safe Mode) och välja det nu åtkomliga administratörskontot.

I detta startade jag registereditorn, som man kan starta som vanligt om man vet var programmets genväg ligger eller genom att trycka på Windowstangenten (den med en Windowslogga) och samtidigt trycka på r och sedan skriva regedit i rutan och starta programmet regedit.exe.

Varning:
Det gäller att följa instruktionerna noggrant när man ändrar något i registret eftersom man kan orsaka stor och oåterkallelig skada om man gör fel!

Gå till..
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList

Nu bör man nog istället följa Microsofts egna steg på support.microsoft.com, under Method 1 och punkt 4. Skillnaden mot tipset i den tidigare länken är att ändra värdena för RefCount och State men annars handlar det "bara" om att byta ut backupmappen (den med .bak) mot den aktiva (den utan .bak) och sedan ändra de hexadecimala värdena för RefCount och State till 0 (alltså en nolla) och klicka OK för båda.

Efter allt detta ska det, om det funkar som sig bör och som det ska göra, bara vara att stänga registereditorn, starta om datorn och nu logga in på sitt gamla vanliga användarkonto igen. :-)

Fler länkar:
expertreviews.com/HowToFix... eller
pcadvidor.co.uk/HowTo... (Denna även med en video med fix under Windows 10.)