Den här gången siktar jag dock inte på något "budget+" som jag kallade mitt nuvarande system 2008 när det var färdigbyggt. Nej, nu blir det faktiskt precis så mycket prestanda (förutom på grafikfronten för tillfället) som jag anser mig behöva utan att kompromissa för mycket och samtidigt utan att ruinera mig. Man kan givetvis alltid köpa bättre, snabbare, det senaste och det allra mest kompetenta.. men i så fall så kostar det också. Priset rasar fort iväg uppåt när man är ute efter prestandamonster. Därför håller jag mig istället på en "rimlig" nivå men ändå på en nivå där jag räknar med att kunna använda datorn i åtminstone sju, åtta år framöver utan större problem.*
Vilka delar har jag då siktat in mig på, eller rättare sagt beslutat mig för? Jo, där här:
- Moderkort - Asus Z170 Pro Gaming
- CPU (Processor) - Intel Core i5 6600K (6:e generationen, tidigare kallad Skylake)
- RAM (Internminne) - Kingston HyperX Fury 2x8GB 2133MHz CL14
- CPU-kylare - Cooler Master Hyper 212 EVO
Detta är alltså vad det gäller nya komponenter. Vad det gäller chassi (datorlåda) valde jag en som jag har haft ögonen på ganska länge vid det här laget:
- ett Fractal Design Define R5 (Black)
Så ser det alltså ut och jag har helt klart inspirerats av SweClockers vinterdator 2015, dock utan att vara helt medveten om det när jag valde ut delarna. Det var egentligen precis efter att jag hade bestämt mig som jag såg att delarna stämde rätt bra överens med deras. De saker som jag återanvänder är dock främst grafikkortet som sagt (ett Asus Radeon R7 250 2GB GDDR3) men även två mekaniska hårddiskar (500 och 1 000GB), en extern hårddisk på 1TB för backups, nätaggregat (Huntkey 500W) och DVD-brännare. Sedan tillkommer så klart lite annat nödvändigt som skärm, högtalare, mus, kortläsare och annat smått och gott.
Varför just de här delarna?
Tja. Om vi börjar från början med processorn och moderkortet så bedömer jag först processorn som väldigt kompetent utan att vara den allra nyaste och allra fläskigaste. Men den har i alla fall fyra kärnor på vardera 3,5 eller 3,9 GHz. Det är dock ingen hyperthreading i den här modellen, så fyra fysiska kärnor är allt. Slutligen bedömde jag att Intel är en självklarhet istället för AMD, dock utan att faktiskt ha någon närmare koll på läget. (SweClockers om processorn.)
Moderkortet är, som jag ser det, den näst viktigaste komponenten i en dator och här fick det bli ett Asus Z170 Pro Gaming.
Det där med Pro Gaming bortser jag dock ifrån utan det är istället funktioner och framtida uppgraderingsmöjligheter som betyder mest. Jag hade först tänkt köpa ett Z97-baserat system istället, men eftersom det är den förra generationens plattform så att säga, så blev det istället ett Z170 eftersom det kan hantera tilläggskomponenter med klart bättre prestanda, till exempel USB3.1, M.2-SSD med betydligt bättre bandbredd, DDR4-minnen och en del annat. Dessutom har just den här modellen de expansionsplatser och anslutningsmöjligheter som jag anser att jag kan komma att behöva samt LED-dioder som talar om vad det är som strular om datorn inte vill boota upp ordentligt. Tillsammans erbjuder moderkort och processor bra möjligheter till framtida överklockning, har jag hört och läst. Detta är dock inget som jag behärskar i nuläget så det är alltså bara en bra möjlighet. (SweClockers om moderkortet.)
När det kommer till DDR4-minnen så tror jag nog att vilka som helst (i princip) duger. Vad man ska hålla lite koll på är dock frekvens och latency. Frekvensen (i MHz) ska vara så hög som möjligt men de jag valt är standard för den här plattformen (Z170) medan latencyn (CL-värdet) ska vara så låg som möjligt. Detta är principen och den har jag försökt gå efter.
CPU-kylare behövs eftersom det inte kommer någon så kallad stockkylare bundlad tillsammans med processorn, så här blev det en standardvariant som har fått rätt bra omdömen såvitt jag har kunnat se. Något krånglig att montera möjligen, men det verkar dock inte vara allt för svårt.
Så, slutligen, chassit!
Delarna ska ju sitta i någonting och visst hade jag kunnat använda mitt nuvarande, men.. För det första är det gammalt. För det andra är det inte direkt tyst. För det tredje har den obefintliga möjligheter till bra kabeldragning. För det fjärde har det inga dammfilter att tala om. Och för det femte saknar det USB3-anslutningar i fronten. Så därför blir det istället ett Fractal Design Define R5.
Här handlar det om ett high standard ultra fine and totally modular premium chassi. ;-)
Jag har som sagt haft ögonen på det rätt länge vid det här laget och har hela tiden tänkt att; Om/när jag bygger en ny dator så är det detta chassit jag kommer att använda. (Se SweClockers recension på YouTube här.) Och så har det nu blivit... (Bara en sådan sak som att kunna ta ut och rengöra dammfilter utan att behöva komma åt baksidan.. Eller att den är helt modulär, alltså att man kan flytta alla lagringsburar och även 5,25-tums-buren.. Eller att den har mycket bra kabeldragningsdesign.)
*) Hur länge man kommer att kunna använda en dator beror självklart på vilka program, applikationer och tillämpningar man vill köra. Jag räknar dock att kunna uppgradera det mesta, som t ex grafikkort, helt och hållet utifrån behov vid senare tillfällen.
Yes!!
SvaraRaderaIdag (eller rättare sagt igår) den 1 april, skickades grejorna från Dustin. Så om det inte var något sorts illasinnat aprilskämt bör jag ha dem efter helgen, förmodligen på måndag men annars tisdag. Beställde gjorde jag mitt under påskhelgen, för ganska precis en vecka sedan. En av artiklarna stod dock som restnoterad (slut i lager) under veckan så det är därför det har dröjt lite grann.